петък, 30 октомври 2015 г.

Хелоуин vs Денят на народните будители

Напоследък в социалните мрежи започна негодувание, типично за всяка година по това време. Става въпрос за празнуването на Хелоуин в България и колко е лошо да поемаме чужди традиции. В социалните мрежи присъстват какви ли не мнения по повод на това, че Хелоуин ще се празнува в България, когато чужденците празнуват 1.ноември. Факт е, че все повече веригите магазини ни заливат с какви ли не лакомства и чудесии, свързани с празника. А децата се радват, защото... ами защото са деца.  И се радват на лъскави неща. За съжаление българските празници не предполагат толкова интересен начин за празнуване. Всеки човек иска да бъде някой друг, макар и за малко. И в това в смисълът на празника. 



Както вече писахме, Хелоуин е древен келтски празник, основаващ се на началото на студения период от годината. Тогава е периодът, в който се смята, че  светът на живите и мъртвите се доближават. Градски дами харесва Хелоуин, защото смята, че живеем в глобален свят, традициите стават глобални и човек има право да избира какво да празнува и какво не.

Макар и да е започнал само в англоговорящия свят, този празник набира сили навсякъде, тъй като все повече хора избират да го почетат.

Това, разбира се, не означава, че забравяме традициите. Градски дами празнува и 1. ноември - деня на народните будителите. Важно е да почитаме нашите традиции, да ги предаваме на бъдещите поколения. 

В крайна сметка, човек може да има и криле и корени. Хубаво е да се празнува. За това, Градски дами ви пожелава един страшен и незабравим Хелоуин, и светъл и изпълнен с книги ден на народните будители. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар