вторник, 6 октомври 2015 г.

Хелоуин - откъде идва празникът

Всички сме чували за Хелоуин. Знаем, че в края на месец октомври в англоговорящите страни хората се преобличат като различни страшилища. Децата обикалят по домовете и задават въпросa: лакомства или номер. Навсякъде се декорира с тикви - кои от кои все по-страшни и интересни.



Но какво всъщност се чества на този празник? Какъв е замисълът? И откъде тръгва традицията?

Всъщност, Хелоуин е на границата между есента и зимата. Асоциацията е живот-смърт. На Хелоуин се празнува древната традиция за почитане на Сауин. Това е галски празник, бележещ края на жътвата и старта на тъмния сезон или зимата. Традиционно, се празнува от залеза на 31 октомври до залеза на 1 ноември.

През 8 в. папа Грегъри Трети обявява 1 ноември като ден  за честване на всички светци. Празникът е наречен "All Saint's Day" (Празник на всички светци). В него са включени част от традициите на Сауин. Вечерта преди празника е била наричана Вси светии. С течението на времето, Хелоун еволюира като празник, свързан с децата. Тогава се обособяват и занимания като "trick-or-treating" (номер или лакомство). Всички започват да декорират домовете си, да се преобличат като страшни създания с цел да прогонят злото в иначе идващия тъмен период от годината, а именно зимата.


Как идва Хелоуин в Америка?


През втората половина на 19. век в Америка идват множество емигранти. Голяма част от тях са ирландци и популяризират Хелоуин. Именно оттам започва и обличането на различни костьоми и поставянето на маски за празника.  Младите жени смятали, че на Хелоуин биха могли да разберат името на бъдещия си съпруг, или дори да видят неговия образ в огледалото.


Хелоуин днес

Днес Хелоуин е светски празник. В повечето страни се организират различни партита, свързани с празника. Всички се преобличат като вещици, вампири, духове. Понякога дори има организиран конкурс за най-страшен костюм. 

Митове за Хелоуин 

Хелоуин винаги е бил празник, изпълнен с мистерия, магия и митичност. Започнал е като галски фестивал, свързан с края на лятото. Тогава хората са се чувствали близки с духовете на починалите си приятели и роднини. За тях са организирали специално място на масата, оставяли са храна на прага, или на пътя, запалвали са свещи, за да помогнат на изгубените им обичани да открият своя път към света на мъртвите.

Днешните Хелоуински призраци са изобразявани като страховити и отмъстителни. Традициите и обичаите, свързани с тях също са доста плашещи. Страхуваме се от черна котка, когато ни пресече пътя. Смятаме, че ще ни донесе лош късмет. 

Тази идея се корени още от Средните векове, когато много хора вярвали, че вещиците избягвали наказания като се превръщали в котки. Същото е и с минаването под стълба. Този мит най-вероятно е дошъл от древните египтяни, които вярвали, че триъгълниците са сакрални. 
При наближаването на празника Хелоуин, се стараем да избягваме огледалата, особено тяхното счупване. Друго поверие е с разсипването на сол. 










Няма коментари:

Публикуване на коментар