вторник, 20 октомври 2015 г.

Глезотии от тиква - част 1

Какво ви обещахме, от днес нататък Градски дами ще ви запознава с различни рецепти, включващи най-характерния за сезона плод - тиквата.

В сезона на тиквите ви предлагаме няколко глезотии от тиква.





Тиквата на трапезата



Тиквата се поставя върху дървен работен плот. Нарязва се с кухненски нож на големи парчета. Отстранява се дръжката. След това отново се нарязва, но на по-малки парчета. С нож се отстранява сърцевината, заедно със семките, а след това се маха и кората. Оставя се само пулпата с жълто-оранжев цвят.



ПастаПродукти за 4-ма души:


  • 320 гр.паста с форма на мидени черупки
  • 700 гр. нарязана на кубчета тиква
  • клонка розмарин, стрък салвия, няколко листа босилек, скилидка чесън
  • сухо бяло вино
  • ементал, зехтин, сол и черен пипер

    1.В тигана се загряват 3 супени лъжици зехтин, прибавя се тиквата и се бърка с дървена лъжица. Това се прави, докато течността придобие кафяв цвят.След това се нарязват и добавят подправките - салвия, розмарин и др.
    2. Добавят се сол и черен пипер. Сипва се чаша вино. След като виното изври, се добавя бульон - 2 децилитра. Загрява се до кипване, покрива се с капак и ври на слаб огън 20 мин. до неговото сгъстяване.
    3. Пастата се сварява в голямо количество подсолена вода. Прецежда се и се изсипва в тигана със соса. Овкусява се с настърган ементал (2 супени лъжици). Ястието се сервира и консумира веднага - докато е още топло.

    Надяваме се с тази рецепта да сме разнообразили поне малко есенната трапеза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар