понеделник, 14 декември 2015 г.

8 приказни замъка в Европа

Мечтаете ли да сте част от приказка? Дори само за миг? Това вече е възможно. 
Единственото, което ви трябва, е доза добро настроение, желание за приключение и резервация за 8-те най-приказни замъка в Европа.

Спиращи дъха гледки, бъдещи страхопочитание сгради, разкриващи зловещи тайни от миналото - това са замъците на Европа.
Ако мечтаете да се потопите в магията на миналото, Градски дами ви препоръчва да се разходите до тези прекрасни места и да сбъднете своята приказка.

Красивият замък на граф Дракула в Трансилвания, Румъния

Това произведения на архитектурата се намира в много красива местност, на 30 км от Брашов. Жителите са го построили със собствени пари през 1382 г. и в замяна на това са освободени от данъци в хазната на Румъния за няколко години напред.
Замъкът Бран е музей-крепост, в която се ражда историята за известния град-вампир.  Замъкът е построен на върха на една скала, той има форма на трапец. Замъкът Бран е служил като своего рода стратегическа крепостна отбрана на четири нива. Тези нива се свързват посредством стълби. Вътре в тайнствен лабиринт се преплитат коридори и зали. Във вътрешния двор на замъка има кладенец, който няма как да не привлече вниманието на посетителите. Според легендата кладенецът води до подземие.Трябва да се спомене и това, че замъкът е изпълнен с множество тайни входове и различни подземни лабиринти, които позволяват незабелязано да се проникне в замъка, в същото време и незабелязано да се измъкнете.
Днес замъкът Бран е сред най-ценните паметници на средновековното изкуство в Румъния. Музей, който е доказателство и символ на историята и изкуството на миналото.

Замъкът Егесков в Дания

Замъкът Егесков (Egeskov Castle) е един от най-добре запазените ренесансови островни дворци в цяла Европа. Заобиколен от всякъде с вода, Егесков е нещо като вдъхновение за всеки, решил да зърне историческите и природните прелести на Дания. Разположен непосредствено до едно приказно езеро замъкът Егесков се намира в южната част на датската област Фунен (Funen), която всъщност представлява остров.
Егесков е известен и със своята Малка къща на куклите. За всеки посетител този невероятен ренесансов дворец може да предложи широка гама от изненади. Направо не е за вярване, че в Егесков човек може да види всевъзможни колекции, като например тази от ретро автомобили, ретро мотоциклети, самолети и други.
Красивият парк около Егесков е рзположен на около 50 декара площ, включваща  няколко отделни градини. Започнете разходката си от Ренесансовите градини, които ще ви спечелят със своите красиви фонтани и приятни алеи. Следва една градина, която се счита за една от най-големите в Европа. Тя съдържа 104 различни видове. Сред останалите градини в замъка Егесков влизат Английската, Водната, Билковата, Зеленчуковата, както и Селската градина. Какво прекрасно място за посещение и релакс сред природата.

Замъкът Лястовиче гнездо в Украйна

Този замък изглежда като от приказката за малката Русалка. Той е кацнал на огромна скалата Аврора в Крим. Неоготическата крепост е построена на мястото на стара дървена къща. Лястовичето гнездо устоява на природата и съществува и до днес, макар да е бил временно затварян заради опасност от бетонната плоча в скалата. 
От 1975 г. насам е открит италиански ресторант в замъка, който съществува и до днес и радва туристите. Прекрасният замък е използван за декор и снимане на сцена от множество съветски филми.
Ако и вие искате да се почувствате като звезда, посетете го. Няма да съжалявате. 




Женевският замък 

Шато де Шийон е уникален средновековен замък, намиращ се в Швейцария. Името на този дворец идва от френски. Средновековният замък е разположен на брега на Женевското езеро в близост до Монтрьо и малкото градче Вилньов (Villeneuve), разположено при вливането на река Рона в Женевското езеро. Наоколо се открива приятна гледка към Швейцарските Алпи, а за близо 1000 годишната си история Шийон е бил извор на вдъхновение на много художници и писатели, като Жан-Жак Русо на Виктор Юго, лорд Байрон и др.
Мястото е вдъхновило много творци през 19.век.
Разбира се, това не е случайно, гледката, която се разкрива, е приказна и спираща дъха.
Тази прекрасна гледка е заснета в замъка Ерлебнисбург (Erlebnisburg) или известен още като Хоенверфен (Hohenwerfen). Тази удивителна крепост в Австрия означава замък на преживяванията, а те сами по себе си започват веднага щом зърнете величествената панорама на този внушителен дворец. Тук интересни и атрактивни са доста неща - исторически колекции от старинни предмети, красивите гледки, придружени с вълнуващата история на крепостта през вековете. Тук можете да се насладите и на специално организирани за посетителите на замъка представления, игри и т.н.

Замъкът Мон Сен Мишел в Нормандия


Мон Сен Мишел (на френскиLe Mont-Saint-Michel) е скалист приливен остров и община в департамент Маншрегион Долна НормандияФранция. Абатството на острова е посветено на Архангел Михаил и е разположено е на около 1 км от брега, близо до устието на р. Куенон. Общината има население от 43 човека. Всяка година Мон Сен Мишел се посещава от над 3 000 000 души (на второ място във Франция по посещаемост след Ил дьо Франс). Статуята на Архангел Михаил, поставена на върха на църквата, се извисява на 170 метра над водата.
Смята се, че замъкът е вдъхновението за архитектурата на Минас Тирит във филма от 2003 г. Властелинът на пръстените: Завръщането на краля, режисиран от Питър Джаксън.


Замъкът Скотни в Кент, Англия


Този красив замък се намира в Кент, Великобритания. Нарича се Скотни и е очарователен. Неповторимият викториански частен дом притежава с живописна романтична градина и също толкова приятни прилежащи паркови градини. Тези невероятни градини, разположени на цели 770 декара се считат за едни от най-романтичните на територията на цяла Англия.

Скотни е живописно разположен в долината на река Бюл в графство Кент. От тук съвсем близо в посока югоизток се намира град Ламбърхърст. Старата крепост стои отделена от прелестно езеро на остров, разположен по средата. Невроятните градини, които всяка година се посещават от хиляди туристи са разположени на полегат наклон покрай езерото.


Ако посетите това ароматно място ще имате удоволствието да се насладите на смесените цветни миризми на азалийте, калийте и рододендронийте, които цъфтят предимно през пролетта. Лятно време те се заменят от шарените цветове на розите и глициниите. Посещение на този романтичен парк през есента също не е за изпускане, защото преливащите се нюанси на червено, жълто, оранжево и кафяво са в действителност емоционално наситена картина.
За десерт оставиха замъкът Нойшвайнщайн в  Бавария, Германия. Това приказно място е една от най-фотографираните сгради в света. Огромният интерес от страна на туристи често съпътства колонии от опашки на чакащи да се докоснат до магията на това място. Нойшвайнщайн е предпочетен като лого на Уолт Дисни и е ползван като прототип за замъка на Спящата красавица. Ако решите да го посетите през зимата, няма да сбъркате, тъй като е обвит в мъгла и това допринася за неговата магичност и приказност.
Ако все още не сте планирали следващото си пътуване, вече има накъде да се насочите - едни от най-приказните места в Европа. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар