петък, 11 декември 2015 г.

Коледа по света

Как празнуват Коледа различните страни по света?


Австралия

В тази страна предвид географското и положение Коледа е на плажа при 30-40 градуса.   В южното полукълбо Коледа съвпада с ваканцията и отпуските на австралийците. Те обичат да не спят цялата празнична нощ и обикновено я прекарват в градината на светлината на свещи и факли. 
Често среща традиция е събирането на хиляди хористи, които пеят традиционни песни под открито небе. Всеки австралиец, който иска да участва в такъв импровизиран хор, се явява на определено място, държейки в ръка специално приготвена за случая свещ.
Средствата от продажбата на тези свещи са за благотворителни цели. 


Австрия


Именно в Австрия се появява известната коледна песен „Зимна нощ", изпълнена за пръв път в църквата „Свети Никола" близо да Залцбург, през 1818 г. Днес тази песен се радва на широка популярност.
В тази страна Коледа се свързва с построяването на яслата, където младият Христос се ражда. Особено живописна е тази традиция в Тирол, а в Залцбург една огромна пирамидална конструкция пресъздава живота на човечеството до раждането на Христос. Известния австрийски щрудел се приготвя в навечерието на празника. Той е с орехи и плодове, а с него се черпят близки, познати, бедните и нуждаещите се. 
Австрия е много популярна с коледната си украса. Нейните гари са едни от най-красиво декорираните през зимата. Смята се, че по този начин австрийците пожелават щастлив празник на всички, който пътуват и са далеч от дома в святата нощ. 

Великобритания


Песни и танци съпътстват Коледната нощ. Всяка къща има украсено коледно дръвче за радост на малки и големи. Всички очакват Дядо Коледа, който обикновено се спуска през комина и оставя подаръци за послушните. 
Коледната вечеря включва гъска или пуйка с гарнитура от печени картофи. Също така има пудинг, който се приготвя от всички в семейството.



Индия


В тази интересна страна по Коледа индийците отделят голямо внимание на коледната меса (литургия). Християните присъстват масово на службата,а тя трае два-три часа. 
Коледа в Индия е символ на братството. Всяка къща следва да се превърне в остров на топлотата и разбирателството. Семействата взаимно си ходят на гости и пеят песни, свирят на барабан и чинели, а през това време домакините ги черпят със сладки, плодове и им подаряват цветя. 
Дори и нехристияните се присъединяват към общия празник на човешкото милосърдие. 


Канада


Това е страната, в която със сигурност ще има бяла Коледа с много студ и еленчета.
Църквите също са огрени от стотици светлинки. Всяка седмица преди Коледа се запалва по една свещ на входа им. В Канада откриваме и проникналите европейски обичаи под формата на венци от елхови клонки на входа на къщите или апартаментите, както в Англия. 
Подаръците се раздават по време на тържествената вечеря. Но канадците имат също традиция да излизат заедно през нощта, за да съберат пари и лакомства, които ще раздадат на бедните. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар