четвъртък, 27 август 2015 г.

На почивка в... Приморско

Здравейте.
Съжалявам, че не публикувах известно време, но това е защото събирах впечатления от южното ни черноморие и по-специално от Приморско.

Приморско е красиво градче на юг от Бургас. Освен дългата плажна ивица и разнообразните забавления за туристи в района, Приморско спечели сърцето ми с това, че е в близост до резервата Ропотамо. Комбинацията от гора и море създала райското кътче, наречено плаж Перла. Там пясъкът е каменист, водата е мътна от водорасли, а мирисът на сол бива допълнен от горската част. Изумително красиво местенце, където човек има възможност да се зареди със спокойствие. До плаж Перла се стига изключително лесно - през северния плаж на Приморско. Ходи се само по плажната ивица и за около час се стига. Заслужава си.

В Приморско има три плажа, или поне аз открих толкова - северен, където почти винаги е ветровито, южен - широк, голям и просторен, има заведения за по бира, както и цаца и картофки, доста често там бичи чалга, но какво да се прави, по родното море е така, и плажа по устието на река Дяволска  - той е по-скоро като малък залив, живописен и приятен, водата е чиста, макар че в нея се влива дяволската река. 

Който и плаж да изберете, няма да останете разочаровани. На мен най-много ми хареса, че ивицата е дълга и не е застроена от безкрайно много хотели като на Слънчака и Несебър. разбира се, има много туристи, основно чужденци от съседните страни, доста деца и шум, но морето заглушава всичко.

По време на моя престои тук, времето беше разкошно, водата топла, макар и с малко вълни. Плажовете са сравнително чисти като за в България. Като цяло съм изключително приятно изненадана от този курорт. Чисто, приятно, не чак толкова скъпо. Има множество варианти за хранене, заведения за бира или кафенета. Всяка вечер пред общината имаше народни танци и беше доста интересно.

Забавленията, които се предлагат в курорта са: - пътуване с корабче до Китен, фото разходка до Маслен нос, различни водни занимания - банани, джетове и т.н., има лятно кино с интересни нови филми, ретроснимки, рисуване на карикатура за 10 мин. В центъра на града се намира и аквапаркът, където срещу сума от 16 лева може да се ползва от 14 ч. до 19 ч. целия комплекс - пързалки, басейни, шезлонзи, чадъри. Много приятен начин да прекараш времето си. Освен това, докато се спускаш по пързалките, те снимат, и после може да си закупиш снимката на цена от 5 лева.

Човек не скучае в Приморско. Ако пък пожелае, може да се разходи до светилището Беклик таш, където смятам да отида и аз. Самото светилище олицетворява култа към слънцето. Ще посветя отделен материал на него, тъй като смятам, че има доста за писане.
Голяма атракция се оказаха летящите фенери. Всяка вечер на някои от плажовете имаше огромни групи от хора, които пускаха горящите фенери в небето. Гледката е много интересна, особено като се извисят на голяма височина, а навън е мрак. Аз също си позволих да пусна един фенер с желание. Дано се изпълни.


 Резерватът "Ропотамо" предлага възможност за разходка с лодка по реката и снимки. Това също ми предстои утре. След това задължително ще споделя мнение.

Днес се возих на лодка, която обиколи района до Маслен нос - красиви плажове, буйна растителност и камъни. Живописен пейзаж, морски бриз, солена вода и морски вълни. Красота. Рай.

Препоръчвам на всеки да се повози на корабче без значение в каква посока, Чувството е неописуемо. Слънчевите лъчи сякаш галят морето, а то от своя страна блести като сребро. Малко е неприятно поклащането, но пък от вятъра се образуват вълни, а те от своя страна пръскат по лодката. Невероятно преживяване.

Единственото нещо, което ми направи лошо впечатление, бе обслужването по заведенията. Чака се много, става бавно, сервитьорите са нелюбезни. Но като се въоръжиш с търпение и усмивка, всичко се получава.

Ако имах възможност, пак бих дошла точно тук.
С очите си видях, че и нашето море е прекрасно, че има места, където не всичко е загубено. Места, където човекът все още не е унищожил природата. Това ме кара да се радвам, тъй като има надежда.


Няма коментари:

Публикуване на коментар