четвъртък, 20 август 2015 г.

Дъждовно и удобно

Няма нищо по-хубаво от лошото време. Всеки от нас понякога се нуждае от почивка, усамотение, време за себе си. Какво по-хубаво от това да вали, да гледаш как дъждовните капки се стичат по външната част на прозореца, да се вие пара от кафето, а в скута ти да лежи книга. Звучи като чудесен старт на деня. Какво обаче е подходящо да четем в лошото време? Ето и някои предложения за подходящи заглавия.     
На първо място е романът на Шарлот Бронте - "Джейн Еър". Привидно мрачната история за живота на сирачето, което устоява на превратностите на съдбата и израства като прекрасна млада дама, всъщност е една притча за човешкия живот и пътя на щастието. Тъй като действието се развива в мрачна Англия, лошото време предразполага към по-задълбочен прочит. Така ще влезете в историята и няма да усетите кога сте прехвърлили хилядите страници до края.     
       
Друго подходящо четиво е "Властелинът на пръстените" от Толкин. Ако сте отлагали епичната история за друг път, сега е моментът да започнете. Историята ще ви погълне, докато не стигнете до самия край. Приключенията на младия хобит Фродо, свързани с унищожението на пръстена, ще ви трогнат до сълзи. Толкин е майстор на детайла особено що се отнася за битките. Творбата му има сериозен замисъл и дълбоки общочовешки послания, засягайки темите за приятелството, верността и честността към другите, храбростта и жертвоготовността.

 На трето място е книгата на Елизабет Гилбърт -" Яж, моли се и обичай". Макар филмът да е доста добър, книгата ще ви даде онова удовлетворение от случващото се. Тя е изпълнена с философията на щастието, изключително четивна и интересна.  Главната героиня търси своя път в живота като преминава през различни трудности докато открие собственото си щастие. Тази книга ще ви даде нов поглед над живота. Ще поискате да се впуснете в невероятно приключение до Индия в търсене на себе си.           
   
Четенето е начин да разпускаш, но също така и начин на живот - с негова помощ създаваме нова реалност и пътуваме до незнайни места. Четете и пътувайте. И не забравяйте - само този, който умее да се наслаждава на дъжда, умее да танцува в бурята. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар