неделя, 30 август 2015 г.

Резервата Ропотамо - магическо пътуване с лодка сред природата

Природният резерват "Ропотамо" се намира на около 7 км. от Приморско и на около 50 км. от Бургас. Какво му е специалното, биха казали доста хора? И аз бих реагирала по същия начин преди няколко дни. 

Само 10 мин. след като се качих на лодката, промених скептичното си мнение за природата в България, и оставих сетивата ми да ме водят. Река Ропотамо е дълга около 48 км. Лодката, на която може да се качите, ви води от устието до мястото, където Ропотамо се влива в морето. Разходката е около 1 час. През това време имате възможност да разгледате разстителността от двете страни на реката. Ще се почувствате като в приказка. Поне това се случи с мен. Толкова тихо, спокойно и необезпокоявано е това място. Прелитат различни видове птици, костенурки, дори една кушута се пристраши да се покаже и дори да я снимаме от лодката. 

Моментът, в който доближихме морето, от едната ни страна се появи плаж, а от другата - безкрайно ято чайки. Дори част от хората започнаха да ги хранят. Невероятно красиво беше: водата блестеше под допира на слънчевите лъчи, във въздуха се виждаха бели криле. Всичко беше някак магическо. А и мирисът на морето, вълните, скалите. Като истинска приказка.
 

На връщане си мислих колко всъщност е красива природата на България. Колко необезпокоявани бяха всички тези животни тук. Зарадвах се, че все пак няма начин да им навредим, тъй като това е защитено място. И макар до сега да не си давах сметка, исках да ги закрилям по някакъв начин. усетих свободата и щастието  на птиците, усетих спокойствието на земята под краката си, усетих и чистотата на въздуха. Усетих съвършенството на природата - най-великият творец. 

Това място заслужава да бъде посетено не само заради красотата на природата, но и заради въздействието, което тя ще ви окаже - да се замислите колко много всъщност сме отговорни за всичко, което се случва, как нарушаваме живота и размножаването на много животниски видове без дори да си даваме сметка. Трябва да сме по-отговорни към природата, защото и самите ние сме част от нея.












Няма коментари:

Публикуване на коментар