четвъртък, 20 август 2015 г.

Защо да четем/разказваме приказки?

Приказката е една друга реалност. В нея всичко е възможно - от митични създания до чудеса. Тя помага на децата да израстват, справяйки се с трудностите на живота, учи ги на морал, както и на самото слово. 

Защо е хубаво да четем или да разказваме приказки на дечицата?
Първо - по този начин създаваме силна връзка помежду си. Децата слушат словото и го обикват. Какво по-прекрасно от това.

На второ място - развиват въображението си. Един ден може да пожелаят да изучават език, литература, или дори да станат творци.
Приказката възпитава. Всички приказки имат морална страна, макар на нас възрастните понякога да ни убягва. 

Освен това, четенето създава полезни навици за в бъдеще. 

На какво ни учат приказките?

Дори и ние възрастните имаме още какво да научим. Неслучайно приказките на Оскар Уайлд са за възрастни - единствено по този начин ще успеем да се замислим за истински важните неща в живота - именно малките детайли.

За децата е лесно, тъй като те имат сетива за тях, при възрастните не е така просто, тъй като сме обременени от ежедневните си задължения като работа, тревоги и други.
Но ако опитаме да видим света през детските очи - това ще ни промени към по-добро.
И така, приказката е онзи инструмент, с които децата опознават света. Затова им разказвайте, четете им. За да заобичат словото, да заобичат историите, за да бъдат хора. Защото четящият човек е щастлив човек.



Няма коментари:

Публикуване на коментар