понеделник, 17 август 2015 г.

Величественият Пирин

Лятото е сред любимите ми сезони, тъй като дава възможност за много и различни забавления навън. Слънцето, въздухът, дългите дни, в които може да се разхождаш на воля. 

Лятото е сезонът на отпуските и все повече хора планират своите почивки така че да успеят да посетят максимално повече места в прекрасната ни родина. 

Обичам планината заради чистия въздух и свободата, която дава. Тя е мястото, което спасява от летните жеги, предразполага към размисъл, успяваш да се усамотиш и в същото време да се сплотиш със семейството или приятелите.

Днешната статия ще посветя на една прекрасна планина в България - Величественият Пирин. 
За мен тя е една от най-красивите и загадъчни в страната ни. 

Какво знаем за Пирин?
Намира се в Югозападна България, част е от Рило-Родопския масив, най-високият й връх е Вихрен. И дотук ни помага информацията от уикипедия или от часовете по география. Само че истината започва след тази информация. Когато отидеш там, на място, почувстваш силата и величието на природата, усетиш свежестта на въздуха, боровият аромат в гората, преброиш облачетата, реещи се свободно в небето. Това е моят Пирин. Истинският. Величественият. Магическият. 

Когато наближавахме, имах усещането за нещо мистично и древно. Върховете му бяха обвити в облаци и мъгла. Почувствах се като в истинска приказка. Затворих очи, позволявайки на сетивата ми да свършат останалата работа. Докато се изкачвахме нагоре по посока х, Бъндерица пейзажите се сменяха един след друг. Въздухът ставаше все по-чист, а зеленината насищаше погледа ми. Не можех да опиша с думи чувството, което ме обхвана в този момент. Магия - това е природата. Чиста магия.Чудо на създателя.
Почувствах се щастлива, че имах възможността да усетя това вълшебство.
Стигнахме до хижата и продължихме нагоре към Байкушевата мура - най-старото дърво в България. 

Огромните му корени приличаха на пипала. Усетих мощ по странен начин. Спокойствие и безвремие заливаха пространството. А самата мура - величествено и гордо стоеше вече толкова години. Потвърждаваше моята теория за великолепието и вечността на природата. 
И все пак трябва да се види на живо. Само така човек ще почувства истинската магия на природата. 
Природен парк Пирин се нуждае от нас хората. Нека го пазим чист и красив, за да остане такъв и за нашите наследници. 

Преди всичко приканвам всеки да посети това вълшебно място. Затваряйки очи, ще усетите, че се пренасяте на едно вълшебно място, където времето е спряло, а щастието се крие в простите неща - песента на птичките, щурците, миризмата на боровите гори и спокойствието.

Ще ми се да завърша тази тема с нещо мъдро, което прочетох преди време, но за жалост не помня кой го беше казал. Затова ще си послужа само с мисълта:

Земята създава своя неповторима мелодия за онези, които имат сетива да я чуят. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар