неделя, 10 април 2016 г.

За ученето онлайн или какви са предпочитанията ни през последните години

Ученето - начин на живот

Все повече хора предпочитат да учат онлайн. Това показват най-новите тенденции в обучението. Става въпрос не само за учене за квалификация, но също така и обучение по езици, практически занимания и други. Но какво всъщност получаваме онлайн?

Плащаме, за да учим. Плащаме, за да получим. Ученето само по себе си е дълъг процес. Неслучайно човек учи цял живот. Онлайн ученето е много удобно за заети хора, но всъщност какво ни дава то? Точно определено време да научим точно определено нещо. А после какво? 

Нима знанието може да бъде поставено в граници? За да успееш, трябва да знаеш от тук до тук и си готов. Животът е променлива величина. Всеки ден е различен и човек трябва да е адаптивен. Тоест, да учи колкото се може повече.

Онлайн обучението предлага възможност за научаване и добиване на сертификат, на някакви знания, а после?


Каква е причината да предпочетем онлайн базираното обучение?

Доскоро много хора отказваха да посещават занимания, които да не са face-to-face. Причината бе, че ако не са на живо, няма да са мотивирани да учат.



Само че нещата се обърнаха. 
През последната година все повече хора предпочитат да учат онлайн. Причините са много - дали заради нарастващите възможности на интернет, и все по-малкото време, с което разполагаме, или пък възможността за гъвкавост при този тип обучение.

Все повече хора избират да учат езици онлайн. Означава ли това, че вече и ние сме част от динамичния световен модел, в който хората ходят на работа, облечени с костюми, интересуват ги единствено пари и все нямат време? 
И ние ли сме като европейците и американците?



Щом и българите започнаха все по-малко време да имат, все по-малко да бягат от природата и да се крият сред тухлите, наречени дом...



Забравихме разходките сред природата, спиращите дъха гледки и чистите реки.
Забравихме ги, защото вече ги няма. Замърсени са.

И нас не ни е грижа.

А що се отнася до всичко останало - както на нас ни е удобно. ученето - онлайн, работата -  между другото... А природата - докато ни отърва...



Няма коментари:

Публикуване на коментар